Gourmet

Keverd, rázd, öntsd – klasszikus koktélok, egyszerűen, mindenkinek

A mögöttünk álló időszakban egyre népszerűbbek lettek azok a DIY (do it yourself) megoldások, amikor mi magunk kezdünk el kísérletezni otthon. Manapság számtalan recept, könyv, videó segít abban, hogy tökélyre fejlesszük tudásunkat olyan területeken is, amelyekért eddig ki kellett mozdulnunk otthonról.

Ilyen, ismét a reneszánszát élő terület az otthoni koktélkészítés is, amely az ünnepek közeledtével ismét a fókuszba került. Ebben lehet most segítségünkre Kocsis Lilla és Nagy Zoltán – a világ legjobb 50 koktélbárja közé sorolt Boutiq’ Bar tulajdonosainak – most megjelent Keverd, rázd, öntsd! – Klasszikus koktélok, egyszerűen, mindenkinek című könyve. A kiadvány amellett, hogy a koktélok történetét egyszerűen és közérthetően bemutatja, azokat segítségével könnyedén elkészíthetjük mi magunk is.

Tudtad?

  • Az első „koktélok” története a Sumér Birodalom idejébe nyúlnak vissza.
  • Az első koktéloskönyv 1862-ben jelent meg az Egyesült Államokban „How to mix drinks”, azaz „Hogyan keverjünk italokat?” címmel.
  • Az 1960-as évek long drinkek köré épülő diszkókultúrája után 1990 körül kapott újabb lendültet a kézműves koktélkészítés.
  • Az első magyar koktéloskönyv Aczél Miksa tollából született 1899-ben. Aczél a Royal Szálló bartendere volt.

A mostani, Keverd, rázd, öntsd! c. könyv különlegessége az egyszerűen elkészíthető receptek mellett, hogy olyan kultúrtörténeti vonásokat is felvonultat, amelyekről eddig keveset hallottunk vagy tudtunk, illetve egy olyan időszakot is megidéz a koktélok történetéből, amikor még csak nagyon rossz minőségű alapanyagok álltak rendelkezésre, mégis remek kombinációkat eredményeztek.

A filmek szárnyán világhírűvé vált koktélok között a könyvben szerepel a White Russian koktél is, amely az 1960-as években született és onnantól élte reneszánszát, amikor A nagy Lebowski című film főszereplőjét alakító Jeff Bridges magasra emelte poharát – amelyben az említett koktél volt a történet szerint. Ennek az italnak az az érdekessége, hogy valójában annyi köze van az orosz életérzéshez, hogy vodkával készül, elkészítése pedig otthoni körülmények között is gyors sikerélményt hozhat készítőjének: csupán tejszínt kell önteni a Black Russian vodkába.

Szex és New York – Budapesten

A Boutiq’ Bar-ban zajlott könyvbemutatóra eljött a nemrég a nézők elé kerülő Szex és New York híres sorozatának két szinkronhangja, Spilák Klára (Carrie Bradshow) és Létay Dóra (Samantha Jones) is, akik kedvenc filmbeli koktéljuk, a Cosmopolitan elkészítését is elsajátították.

A Cosmopolitan koktél jelentése „világpolgárt” jelent. Eredete 1985-re nyúlik vissza, megalkotója Cheryl Cook volt.

Ahogyan akkoriban a brit Cosmopolitan írta – a kor egyik legsikeresebb életmódmagazinja – már akkor is a nők szexuális és gazdasági függetlenségének jelképe lett, ezért is vált a belevaló, fiatal nők italává: tudatos, független és stílusos hölgyek fogyasztották. Így váltak úgynevezett Cosmo-lányokká a sorozatban szereplő Carrie és Samantha is.

SLT – Sweet Lemon Training

A Boutiq’ Bar tulajdonosai nagy hangsúlyt fektetnek kollégáik képzésére – emellett Nagy Zoltán saját TikTok csatornát is indított, ahol rövid videókban mutatja be a koktélok készítését lépésről lépésre.

Az általa indított Sweet Lemon Training nevű fejlesztés is azt tűzte ki célul, hogy könnyedén, szinte játszva lehessen elsajátítani az applikáció segítségével bármilyen tudásanyagot, akár a koktélkészítés fortélyait is. Egyszerűen, látványosan és a mai világ igényeihez igazodóan: bármikor és bárhol.

Az SLT rendszerébe egy-egy cég, vagy személy a saját anyagát is feltöltheti és kiegészítheti az applikáció bázisanyagával, illetve lehetősége van csak a saját, hozott és betáplált anyagokkal is gazdálkodni.
A rendszer az információt strukturálja, majd szintekre bontja. A tananyagrészek végén teszt tölthető ki, amely méri a befogadott információ mennyiségét, majd minőségét – így a szintek közötti ugrás az egymásra épülő tananyagok megtanulásával és a tesztek elvégzésével lehetséges.

Haladási sebességünk személyre szabott, és a felület adottságainak köszönhetően nem fix helyhez kötött, biztosítva a kényelmes hozzáférhetőséget és tanulási lehetőséget. Az applikáció használata javasolt minden olyan szakmai képzés számára, amely tananyagát strukturálni, rendszerezni és folyamatosan fejleszteni szeretné. A Sweet Lemon Training iOS és Android kompatibilis applikáció.

Az applikációban található egyes témák közül a Bar modult most ingyenesen is elérhetővé tették a vendéglátók számára, akik profiljában a koktélértékesítés is szerepel.