Lifestyle

Boldog születésnapot, Bükfürdő!

58 éves lett az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekvő, világszinten is kiemelkedő gyógyvízzel rendelkező fürdő

1962. augusztus 19-én adták át Bükfürdő első medencéjét, 58 évvel ezelőtt. Ez a medence a mai 5-ös számú, a vízfakasztó szentről, Szent Kelemenről elnevezett félfedett, gyógyvizes medence helyén állt. Azóta a Bükfürdő Thermal & Spa® egy összesen 18 hektáros, sokoldalú fürdőkomplexummá nőtte ki magát, élményfürdő, strand, szaunavilág és Medical Wellness részleggel bővült, 34 szabadtéri, félfedett s fedett medencével rendelkezik. Becslések szerint fennállása óta 49 millió vendég fordult meg itt, ez átlagosan évi 850 ezer főt jelent.

A Fürdő egyébként a szerencsés véletlennek köszönheti létét: kőolajkutató-fúrások eredményeként 1957-ben 1282 méter mélyről, 65-70 méteres vízoszlop tört a felszínre, ekkor leltek rá a közel 15 000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó gyógyvízre, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Hivatalosan 1965-ben minősítette az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé a büki hévizet, 1979-ben pedig országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánították.

Az első bükfürdői kút az 1957-ben fúrt I. kút, azaz a Szent Kelemen kút, amelyet 1961-ben képeztek ki hévízkúttá. Az építéskor 1282 méter volt a talpmélysége, jelenleg pedig 1010 méter. A gyógyvíz hőmérséklete kútfejen (a felszínre érve) 57°C fok. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, 15 000 mg/l körüli, ezzel az ország második legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvize (egyébként az első a bükkszéki). Általánosságban a termálvizek 2000-4000 mg/l tartalmúak.

Az idősebb korosztály körében különösen a gyógyvíz és a fürdőgyógyászati kezelések a legnépszerűbbek, a családosok körében nyáron a nagy strand a favorit. A teljes vízfelület több mint 7000 négyzetméter, a napozásra alkalmas zöldterület pedig közel 170 ezer négyzetméter.
A 34 medencéből 9 darab gyógyvizes – 4 fedett, 3 félfedett, 2 nyitott -, a nem gyógyvizes medencékből pedig 10 fedett, 1 félfedett és 14 nyitott.

A gyógyvizes medencék közül egyértelműen a félfedett Szent Kelemen medencét kedvelik legjobban a vendégek, a nem gyógyvizes medencék közül az Acapulco családi medencét, illetve kedvelt még a Négy évszak medence is.

Az elmúlt években a felnőtt napijegyekből értékesítettek a legtöbbet, illetve az őszi-téli szaunaszezonban a látogatók körében az egyik legkedveltebb a Bükfürdő Thermal & Spa szaunavilága. A fürdő igen népszerű a környékbeliek körében is, Szombathely, Sopron, Kőszeg, Győr, Vasvár, Zalaegerszeg városaiból érkeznek sokan, de például Tatabányáról, Székesfehérvárról és Veszprémből is, valamint Budapest az egyik legjelentősebb küldőváros. Sok vendég érkezik még a nagyon közeli Ausztriából, illetve Németországból, de kiemelten kedvelt célpontja a cseheknek is.
A csak egy-egy napot, vagy hosszú hétvégét eltöltő vendégek mellett sokan akár több hétre is érkeznek ide.

#bukfurdo #bükfürdő #bukigyogyviz #bukfurdothermal #bukfurdothermal&spa #csobbanjitthon #nyaraljitthon #csobbanjvelunk

További információ Bükfürdő Thermal & Spa-ról:
www.bukfurdo.hu